Tips: Laptop tak boleh shutdown sepenuhnya

Rindu plak nak wat notis camni.. tapi sekarang ni xperlu notis2 dah.. tido terus.. hahaha

Tips: Laptop tak boleh shutdown sepenuhnya
05 Ogos 2017

Maksudnya anda sudah tekan (press) Shutdown akan tetapi laptop tetap dalam mode Standby (kipas masih lagi berpusing).

Ada beberapa sebab.. #upgrade windows mungkin.. #upgrade RAM mungkin..

Laptop kesayangan hamba ni (walaupun milik masjid.. haha), baru ni gi upgrade RAM sebab susah nak loading masa nak wat photo editing. Malangnya lepas upgrade RAM, problem lain plak dia tak boleh nak shutdown sempurna – maksudnya kipas still berpusing.. dan kalau tekan key kat keyboard, dia terus logon ke user face..

Maka, hamba pun bertanyalah kepada guru hamba, iaitu TG Google. Ini antara jawapannya:
1) Run (Win+R) dan masukkan arahan ini “%windir%\System32\shutdown.exe -s -f -t 00” – tanpa (“). Arahan akan akan force shutdown.. maknanya kalau tak save work, get ready lah.
2) Setting Power Option.
2) lain? try lah kat sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *