Tips: Bina Android atau iOS cara mudah

Tips: Bina Apps Android atau iOS cara mudah

Ada sekali masa melayan client bakal pengantin, salah seorang dari client saya adalah apps programmer. Kita yang memang dah lama memendam impian (hahaha) nak create apps sendiri, cuba la belajar dari apa yang dia bagitahu. Tapi alkisahnya disebabkan saya ni buta C++ dan lain2 coding, maka gagallah projek tersebut. Yang boleh buat, beli platform android kat Google Play.. dalam RM100 gitu. So ada la platform untuk letakkan apps yang dah kita buat secara halal di Google Play. Leh jer kalau xnak letak… maknanya kita create apps, pastu simpan dalam Google Drive dan promote. Setiap kali ada update (kalau kita rajin nak wat update lah), so user kena re-download balik apps tu Google Drive. Camtu la maksudnya. Campur lagi setting kat hp yg mmg block apps yang tiada dalam Google Play punya platform untuk security. Dia ada option “open for this time only”.

Maka, godek punya godek google.. ni lah list domain yang sediakan apps sedia ada… kita cuma perlu edit sahaja. Dan kena jelas, bila namanya free… kena faham ler… nak yang cantik, bayar le bang.. nak free, jangan mintak cantik dan cepat.. nak cantik, jangan mintak free dan cepat.. nak cepat, jangan mintak free dan cantik.. hahaha.

Jom study Android Studio (hahaha lagi…)..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *