Tips: Anda ada blog, dan mau letak imej?

blog-and-images

Tips: Anda ada blog, dan mau letak imej?

Kenapa perlu letak imej dalam blog? Kemungkinan untuk promosi, kemungkinan untuk attraction dan pelbagai kemungkinan lagi.

Sekiranya anda ada blog tapi guna yang free macam blogspot atau wordpress, kemungkinan agak susah untuk masukkan imej dalam blog tersebut melainkan dengan gunakan host domain lain. Sama juga kalau ada hosting sendiri (macam saya ni.. sebab amik yg ekonomi jer.. so capacity hosting ni hanyalah 500mb sahaja), jadi guna juga host domain lain.

Hasil carian di google.

Lama dulu masa berblogging guna blogdrive, sign up domain photobucket.com. Dia punya paparan sekarang dan dulu dah jauh berbeza (memang ler.. berapa dah tak jenguknya.. password pun dah lupa.. signup guna email lain lagi).. cuma nak share Album tak reti lagi nak masukkan dalam wordpress ni. Tak tahu la boleh ke idok.

Camne nak masukkan gambar dalam akaun image hosting tu dalam blog kita.. biasa dia ada option direct link atau lain2 code, cubalah. Yang tu kena tahu la basic code HTML.

update: Tergoogle dan terjumpa imageshack.com plak. Betul2 menggamit memori dah ni. Logo katak dia tu yang lejen. Hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *