Review Kitab: المستنير فى تخريج القراءات من حيث اللغة، والإعراب، والتفسير

Nama kitab: المستنير فى تخريج القراءات من حيث اللغة، والإعراب، والتفسير Pengarang: الدكتور محمد سالم محيسن رحمه الله Kitab ini saya banyak gunakan dulu semasa belajar di Kuliah al-Quran Tanta bila mana diminta oleh Dr Sami atau Dr Karim untuk buat bahas berkenaan dengan Qiraat Ilmi dan juga berkenaan dengan Takhrij Qiraat. Takhrij Qiraat adalah mengeluarkan dan membahaskan wajah-wajah Qiraat yang khilaf …

Tips: Laptop tak boleh shutdown sepenuhnya

Rindu plak nak wat notis camni.. tapi sekarang ni xperlu notis2 dah.. tido terus.. hahaha Tips: Laptop tak boleh shutdown sepenuhnya 05 Ogos 2017 Maksudnya anda sudah tekan (press) Shutdown akan tetapi laptop tetap dalam mode Standby (kipas masih lagi berpusing). Ada beberapa sebab.. #upgrade windows mungkin.. #upgrade RAM mungkin.. Laptop kesayangan hamba ni (walaupun milik masjid.. haha), baru ni gi …

Tips: Bina Android atau iOS cara mudah

Tips: Bina Apps Android atau iOS cara mudah Ada sekali masa melayan client bakal pengantin, salah seorang dari client saya adalah apps programmer. Kita yang memang dah lama memendam impian (hahaha) nak create apps sendiri, cuba la belajar dari apa yang dia bagitahu. Tapi alkisahnya disebabkan saya ni buta C++ dan lain2 coding, maka gagallah projek tersebut. Yang boleh buat, …

Tips: Anda ada blog, dan mau letak imej?

Tips: Anda ada blog, dan mau letak imej? Kenapa perlu letak imej dalam blog? Kemungkinan untuk promosi, kemungkinan untuk attraction dan pelbagai kemungkinan lagi. Sekiranya anda ada blog tapi guna yang free macam blogspot atau wordpress, kemungkinan agak susah untuk masukkan imej dalam blog tersebut melainkan dengan gunakan host domain lain. Sama juga kalau ada hosting sendiri (macam saya ni.. …

Tips: Takde keyboard arabic? Guna ni

Assalamualaikum. Saya nak share satu lagi tips yang biasa saya gunakan apabila bekerja dengan teks arab. Keyboard saya takde sticker tulisan arab, tapi install Arabic Language. Jadi langkahnya adalah saya gunakan Arabic-Keyboard untuk mudahkan urusan saya. Guna mouse jer untuk tekan2 huruf arab tersebut. Cuma kalau banyak huruf arabnya, naik lenguh jugak jari telunjuk ni nak tekan left mouse tu. …

Tips: Anda ada dua simkad, nak pakai dua Whatsapp?

Seperti yang dimaklumkan, Whatsapp (original) tidak membenarkan dua akaun whatsapp dalam satu handphone yang ada dua simkad aktif. Kot2 satu untuk urusan peribadi dan group2 santai, dan satu lagi untuk urusan kerja dan group profesional. Ada jugak la yang style dua simkad, dua handphone. Masing2 ada sebab masing2. Saya cuba menggunakan dua cara. 1) Guna apps Parallel Space. Pro dia, …

Hari #214/2017: Misi Muhasabah Alza

Sudah lama cik Alza tak masuk bilik Muhasabah. Teringat nak bermusafir seminggu dua ni, buatlah temujanji dengan bilik Muhasabah yang berdekatan. Ufirst kata, kat sini lah yang paling dekat. Dah banyak kali datang sini, so far ok lah. Sini dealer sahaja, bukan branch. Orang kata, kat dealer mahal sikit la… Tak tahu iye ke dok, tapi rasanya macam sama jer …

Review: الثمر اليانع فى رواية ورش عن نافع

Nama kitab: الثمر اليانع فى رواية ورش عن نافع Pengarang: توفيق إبراهيم ضمرة Kitab ini diberikan kepada saya untuk digunakan dalam kumpulan talaqqi riwayat Uthman bin Sa’id (Warsh) di Masjid al-Falah USJ 9. Sebetulnya, ini kali pertama berjumpa dengan kitab ini. Syukur Alhamdulillah. Seperti biasa, di pendahuluan, pengarang menyatakan manhaj/metod penulisan beliau. Buku ini hanya menerangkan berkenaan qiraat riwayat Warsh sahaja tanpa …

DIY tampal periuk bocor

Ini periuk yang selalu digunakan untuk kukus. Kukus pau segera, kukus bla bla bla… Alkisahnya, setelah sekian lama digunakan (lama dah beli ni… rasanya awal2 kitorang kahwin).. maka, cukup masa dia bocor.. antara sebab bocor, selalu masa kukus, terlupa sampai air kering.. so periuk panas dan seterusnya enzim2nya akan berkembang dan tuppp.. bocor.. (kot la.. hehehe) Maka, sambil2 tapau roti …