Kesan Perbezaan Qiraat; Satu ringkasan

KESAN QIRAAT KEPADA ILMU-ILMU ISLAM

Ada seorang saudara, whatsapp kepada ambo untuk dapatkan maklumat mengenai Qiraat. Kerana beliau sedang menyiapkan thesis beliau. Thesis ambo? Wait and see… Hehehe..

Point utama dalam posting ini adalah Perbezaan Wajah-wajah Qiraat akan beri kesan kepada ilmu-ilmu Islam seperti Feqah, Tafsir dan juga bahasa Arab. Setakat ini ambo ada memiliki beberapa kitab berkenaan perkara-perkara ini. Cuma kitab-kitab tu, ambo tinggal kat Kelate dulu lah. Tak dan lagi nak bawak ke Key El nih.

Antara contoh ambo boleh tulis di sini adalah (dari bacaan berkumpulan ambo dengan Muslimat Masjid al-Falah):

 1. Dari segi bahasa Arab
  Surah al-Furqan, ayat 17
  وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَقُولُ أَأَنتُمْ أَضْلَلْتُمْ عِبَادِي هَـٰؤُلَاءِ أَمْ هُمْ ضَلُّوا السَّبِيلَ
  Wajah qiraat: Ibnu Kathir, Abu Jaafar, Yaakub dan Hafs membaca dengan  (يَحْشُرُهُمْ) dengan ya’ – dhamir kepada عَلَىٰ رَبِّكَ pada ayat كَانَ عَلَىٰ رَبِّكَ وَعْدًا مَّسْئُولًا. Manakala baki Qurra’ – (نَحْشُرُهُمْ) iaitu dhamir Mutakallim sesuai dengan ayat 11 – وَأَعْتَدْنَا لِمَن كَذَّبَ بِالسَّاعَةِ سَعِيرًا.
 2. Dari segi tafsir
  Surah  al-Mukminun, ayat 8
  وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ
  لِأَمَانَاتِهِمْ : Ibnu Kathir dengan membuang alif kedua – mufrad – menunjukkan jenis yang satu. Manakala baki Qurra’ – dengan kekalkan alif – jamak – menunjukkan jenis yang pelbagai.
  Makna: Surah al-Mukminun mengandungi khabar dengan kejayaan dan kemenangan orang-orang Mukmin yang terkumpul pada mereka sifat-sifat antaranya mereka memelihara barang yang diamanahkan kepada mereka tanpa menggunakannya, atau mencacatkannya samada antara mereka dengan Allah seperti solat, puasa, haji dan sebagainya. Atau antara mereka dengan manusia seperti harta benda, janji dan sebagainya.
 3. Dari segi Feqah:
  Berkenaan dengan qazaf pada ayat 6 surah an-Nur.

Keyword google: أثر القراءات في الفقه الإسلامي pdf

Leave a Reply